Povratak Yazoo-a

Vijesti Online > Oscar Josip Canaby > Povratak Yazoo-a

Povratak Yazoo-a

Ljudi moji, pa jeli to moguće?!

Povratak Yazoo, Alison Moyet i Vince Clarke

Oscar Joisp Canaby Written by Oscar Josip Canaby,
Tuesday, 29 January 2008

In Your Room; Povratak Vince Clarke + Alison Moyet = Yazoo !

Alison Moyet, The Big OneIako je trebalo proći skoro godinu dana otkada su me pozvali iz Studija 2002 da napišem par riječi o medijima, multimediju ili društvenim zbivanjima, ipak, nije mi žao što se toliko otezalo jer; bolji poticaj i nisam mogao imati – od ovoga što ovih dana struji hrvatskim cyberom i apsolutno svim medijima u zemlji.

Možda neki od Vas (rodjeni oko 1980 ili kasnije) nisu to ni primijetili, vjerojatno nisu, i sada će reći ‘Što priča ovaj lik, tko je on ustvari’, ali eto, mene je razveselila vijest da su se ponovno (pro)našli Alison Moyet i Vince Clarke, zajedno čitaj – Yazoo, štoviše, da će nam i pjevati nešto.

Četverostruki box set naslova ‘In Your Room‘ najavljen za svibanj već će svojim naslovom odabranima poručiti “da nema šale”, aludirajući na legendarnu blues i soul temu u elektronskom ovitku ‘In My Room’ sa prvog albuma ‘Upstairs At Eric’s‘ (osobno moj veliki favorit) i da –Yazoo opet jaše.

Ako je za Alison grupa Yazoo i bila premijera u glazbenim vodama, Vince je iza sebe već imao antologijski poduhvat, bio je jedan od osnivača grupe Depeche Mode. Prvi album Depeche Modea ‘Speak & Spel‘ 1981. koji je dobrim dijelom autorski podvučen Vince Clarkeovim autorstvom jednostano je logičan prolog prvijencu Yazooa ‘Upstairs At Erics’ 1982. To bješe ujedno i vrhunac tandema Moyet – Clarke, slijedeći i zadnji (do sada, Bogu hvala) album ‘You And Me Both‘ 1983. za nijansu je ipak skromniji, no još uvijek vrlo visoko kotirajući, ne samo medju NovoRomatičarima.

Vince Clarke, nakon razlaza sa Alison (opet ću reći, eto, privremenom, Bogu hvala) nastavlja u velikom stilu, i sada u duetu sa Feargal Sharkey-em pod imenom The Assembly opet ima veliki hit ‘Never Never‘. Moram primijetiti da ovu činjenicu nitko više i ne spominje, rečena tema se i ne vrti nigdje, barem je nema po radijima mog grada dragog, a šteta je. Jasno je da je Clarke mogao prepoznati izuzetne vokale, Alison je jedan od jačih vokala u povijesti popularne glazbe, a njoj na tragu je i Feargal, kao i Andy Bell, slijedeći vokal u Clarkeovim duetima, znanom kao Erasure.  Jasno je da Clarke preferira duete, no ipak ćemo se zadržati na njegovom ipak najjačem pogotku, duetu sa Alison Moyet, Yazoo-om.

In My Room, In Your Room; nije bitno u čijoj sobi (naravno da nije); Yazoo je opet tu.

Alison i Vince, zaljubljeni par

U svoja dva albuma Yazoo su ispjevali (pjevala je samo Alison, dok se je Clarke odvažio samo jednom ostaviti svoj glas govoreći par riječi u gorespomenutoj temi ‘In My Room‘, no to je više sličilo na pojavljivanje Alfreda Hitchocka u svojim filmovima), po analizi autora ovog texta 5 mega hitova, koji su se vrtili i po radijima i po TV-ima (to je vrijeme buma video – spotova u kojoj domeni ipak nisu medju prvima), ali ipak najviše po diskotekama. Riječ je o temama ‘Only You‘ (nedugo nakon originala, bijaše možda i još veći hit u interesantnoj obradi grupe Flying Picket) i ‘Don’t Go‘ sa prvog i ‘Nobody’s Diary‘ sa drugog albuma.

Naravno, još je barem toliko tema jednako privlačnih i ugodnih uhu, i ritmu, ali i lošiji matematičari (oni sa produžnog iz srednje) će odmah primjetiti da se računica ne poklapa sa “5 mega hitova”? Riječ je o tome da Yazoo, nakon drugog albuma ne rastaju se odmah, jasno. Tada nastaju njihova, po mojoj malenkosti, dva remek djela ‘Situation‘ i ‘State Farm‘. Ove dvije teme izdate su kao maxi singleovi, tzv. 12″ singleovi, odnosno velike ploče na 45 okretaja i ne nalaze se na albumima Yazooa objavljenim kod nas, nije ih baš ljubila ni radio difuzija, tako da su mnogima poznate opet samo iz klupskih preslušavanja, ali poznate su sigurno. Uvjeren sam da su mnogi prepoznali i legendarni smijeh Alison Moyet u temi ‘Situation’ sampliran u ljetnom hitu Los Del Rio ‘Macarena‘?

Jasno Vam je i koliko je ugodno bilo iznenadjenje (osim svih ostalih) pri prvom posjetu Americi godine 1985. piscu ovih redaka, tada sam tražeći ploču Yazoo-a po Burbon Streetu u New Orleansu prvo bio zatečen njihovim preimenovanjem moje omiljene grupe u Yaz (Ne miješati sa istoimenom grupom nastalom skoro desetljeće kasnije). Baš ta dva OO toliko su mi nedostajala, ali samo do trenutka kada sam vidio da se na verzijama albuma izdatim za USA tržište nalaze ‘Situation’ (i to 12″ verzija od 5 i nešto minuta) na prvom, a ‘State Farm’ na drugom albumu.

Go, Go, Oh Oh, BoyState Farm

Razmišljajući dosta o tome kasnije, zašto smo mi bili uskraćeni za ta dva glazbena Yazoo pogotka, neki bi čak pomislili i okrivili komunistički režim :), istina je ipak mnogo jednostavnija; Yazoo se je na američko tržište plasirao sa vremenskim odmakom, u vremenu sretnijem po te dvije uspješnice,  koje nisu postojale u vrijeme kada su ploče distribuirane za europsko tržište.

Yazoo će novu eru započeti turnejom 4. lipnja u Glasgowu, biti će to ”The Reconnected Tour”, a box set ‘In Your Room’ uključuje remasterirane verzije cjelokupnog Yazoo opusa, b-strane, mixeve i remixeve, DVD sa kratkim filmom, ekskluzivni novi intervju s Vinceom i Alison, te video brojeve: ‘Don’t Go‘, ‘The Other Side Of Love‘, ‘Nobody’s Diary‘, ‘Situation‘ i ‘Only You‘.

Prije par godina, sjedili smo tako dee jay Luke Short, spominjan često na ovim stranicama i moja malenkost na Ovčicama (predivan predio uz more u Splitu) i pričali o glazbi, Yazoo-u, remixevima i temama pogodnim za to. Tada samo našli da je, recimo, tema ‘Only You’ vrlo zahvalna i kao da (opet) traži novi remix, možda i dodavanje par BPM-ova, novi aranžman možda, no sada…  Sada će to napraviti onaj koji to zna najbolje, i najovlašteniji je za to. Ja se osobno nadam jednoj takvoj verziji klasika ‘Only You’ na rečenom Box setu.

I za kraj, uz pozdrav Alison i Vinceu, visoko dignutu čašu,  i napomenu da se Yazoo svih ovih 25 godina vrti u Studiju 2002, ponudit’ ću Vam samo jedan link;

SituationDaft Alison, Situation Theme

Cyber vezu za skidanje Yazzo stvari nemam ovlaštenje davati, samo ću Vam napomenuti da u Studiju 2002 fonoteci postoji 15-ak verzija ‘Situation’, 10-ak ‘State Farm’-eova i “samo” 7,8 ‘Don’t Go’ remixa, a znate što trebate, koji program? Za isto postoje linkovi i ovdje, na Studio 2002 stranicama.

A za one koji hoće brzo, ovo je ono što Vam smijem ponuditi; ovo je link za remix teme ‘Situation’ by dee jay Luke Short, to je mp3 tema sa njegova

New Session albuma: Daft Alison napravljena još 2000. u Studiju 2002.

Vidje’ćete da je jako dobro. A kako bi drugačije i bilo? To je Yazoo rukopis.

Ahh, sada ću natočiti još malo Jacka Danielsa, ima taman još malo… otvorio sam ga kad sam čuo tu priču o Vinceu i Alison…

Ahhh, Alison, možda je to i rezultat dojmova u mladim danima, da zbog nje volim pupaste žene, da moja draga danas; izgleda kao Alison, samo je još ljepša.

Ali o tome drugom zgodom…

Oscar Josip Canaby   za  Studio 2002

Za još texta o Yazoo-u, ta textove njihovih pjesama, kliknite ovdje; Yazoo, ili odaberite; Indeep, Kraftwerk, Eurythmics.

Ovo je jedan od remix verzija Situation, meni se svidio jer ima i video, pa vidimo uživo Alison Moyet. 🙂 Naša draga Alison.


Čitajte, i Pišite nam na e-mail:studio@studio2002.com

01101

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

VAŽNO Preduvjet za nastavak, riješi ovaj mali zadatak (sigurno ćeš znati ovo riješiti, i potvrdi nam da nisi boot) :)

Koliko je 5 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: